Digitalt stödprogram för personer som överlevt hjärtstopp
Hjärtstopp beror till ca 50 % på hjärtrelaterade tillstånd. Idag överlever var tionde person som får hjärtstopp utanför sjukhus. Även på sjukhus har överlevnadsgraden ökat och är idag ca 35%. Patienter som överlevt hjärtstopp berättar om hur svårt det är att åka hem från sjukhuset. De saknar ofta stöd och utbildning för att hantera de fysiska och känslomässiga följderna av händelsen. Hos hjärtstoppspatienter har man sett att osäkerhet, rädsla och ångest ofta är förknippade med att de inte fått tillräcklig kunskap om hjärtstoppet och hur de ska leva efter hemgång.
En nationell undersökning visade att uppföljningen efter hjärtstopp i Sverige var otillräcklig med betydande variationer mellan olika regioner och sjukhus. Uppföljningen gavs främst till patienter med hjärtrelaterad orsak till hjärtstoppet vilket exkluderar ca 50 % av patienterna som inte erbjuds uppföljning alls. Sjukvården kämpar med begränsade resurser i förhållande till vårdbehovet. Patienter vill ha stöd och information och vänder sig alltmer till olika digitala källor för information. För att tillgodose patienters behov av rätt information kan vårdgivare skapa digitala plattformar för att tillhandahålla utbildning och verktyg.
Syftet med detta projekt är att utveckla och testa ett digitalt stöd- och utbildningsprogram. Jag kommer att samarbeta med experter inom hjärtstoppsrehabilitering, med hjärtstoppsöverlevare och deras familjemedlemmar samt med patientorganisationen Riksförbundet HjärtLung för att utforma innehållet. Vi kommer att använda HjärtLungs digitala plattform som inte kräver mobilt BankID eller lösenord. Detta gör det lättare för alla att ta del av programmet, då 30 % av alla över 70 år inte har Mobilt BankID och många hjärtstoppsöverlevare finns i den åldersgruppen. Målet är att nå så många som möjligt med stödprogrammet, för att hjälpa alla patienter oavsett ålder och bostadsort, och i förlängningen även deras familjemedlemmar, att hantera livet efter hjärtstoppet.
Senaste kommentarer