Maite Casado Bedmar | Lions forskningsfond mot folksjukdomar

Neuro-immun-reglering av inflammation i tjocktarmen

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) utvecklas ofta tidigt i livet och orsakar patienten mycket lidande och skapar stora kostnader för samhället. IBD karakteriseras som en kronisk inflammation i tarmen som vanligtvis går i skov med omväxlande perioder av låg sjukdomsaktivitet. IBD är en komplex sjukdom där den exakta etiologin är okänd, men olika faktorer kan tillsammans ge upphov till sjukdomen. Dessa faktorer innefattar arvsmassan, tarmens bakterieflora, slemhinnans barriär, immunförsvaret, och faktorer i vår omgivning. Vår forskargrupp har nyligen framgångsrikt lyckats visa ett samband mellan nervsystemet och inflammation.
Projektet syftar på att undersöka relationen mellan specifika nervfaktorer, som till exempel ”vasoactive intestinal polypeptide” (VIP) och immunceller, så som mastceller och eosinofiler, hos IBD patienter.

Vi planerar att undersöka och analysera prover mikroskopiskt från patienter över hela Sverige. Vi kommer vidare att isolera och stimulera celler från färska tjocktarmsprover från friska individer och patienter med IBD. Tack vare användandet av Meso Scale Discovery kommer vi att kunna mäta flertalet inflammatoriska molekyler.

Vi förväntar oss att forskningsprojektet kommer att leda till kunskap om viktiga interaktioner mellan inflammation, nerver och slemhinnans barriär. Vi hoppas att detta kan hjälpa oss att få ett djupare perspektiv och förståelse för sjukdomen samt att det på sikt kan leda till bättre behandling för patienterna som lider av IBD.